De snelste en duurzaamste manier naar meer kilometers

17 Aug 2022

Je zou bovenstaande titel waarschijnlijk niet letterlijk typen in een google search. Maar geef toe, we herkennen ons er allemaal wel wat in. Hoe kan ik zo snel mogelijk beter worden? Dat is vaak de primaire gedachte. En dan vergelijken we natuurlijk ook nog graag met anderen. Want liefst worden we beter dan de buurman of buurvrouw die meetraint…of beter dan mijn ploegmaatje/tegenstander. Wat zij kunnen, moet ik toch ook kunnen…

ZOEKEN NAAR DE 'SNELSTE' WEG

Als we eerlijk zijn, dan zoeken we vooral naar de ‘snelste’ weg om beter te worden. Dat aspect ‘duurzaamheid’ is niet tastbaar genoeg en staat in de weg van de snelheid waarmee we beter willen worden, we weten dat zelf. We denken wel eens van ‘Oh ja, zonder blessures natuurlijk’, maar dat is vaak niet meer dan een bijkomende, vervliegende gedachte. Want “komaan, het moet vooruit gaan. Ik moet toch al niet beginnen twijfelen van bij de start.”



VERANDERINGEN KOSTEN TIJD

Meer kilometers afleggen betekent in de eerste plaats meer uithouding trainen. Laat dat nu net een aspect van ons prestatievermogen zijn dat tijd nodig heeft om te ontwikkelen. Het vergt heel wat anatomische en fysiologische aanpassingen van ons lichaam. Deze zijn nodig om in de eerste plaats onze spieren van voldoende zuurstof te kunnen voorzien om onze inspanning vol te houden. Zo moeten er zich longblaasjes extra ontwikkelen, spiercellen dienen groter te worden en in aantal toenemen, maar ook in de spiercellen zelf dienen aanpassingen aan de trainingsload te gebeuren. Zo moeten onder andere onze mitochondriën, wat we kunnen beschouwen als onze energiefabriekjes binnen de cellen, talrijker worden en efficiënter werken om een inspanning vol te houden. Deze veranderingen kosten tijd, meer als dat we allemaal zouden wensen. Tegelijk moet onze ‘structuur’ alles kunnen opvangen: spieren, pezen, gewrichten. Ook zij hebben tijd én training nodig. Het volstaat dus niet om uitsluitend uithouding te trainen om aan meer kilometers te geraken. Correcte krachttraining zal nodig zijn om een evenwicht te kunnen houden zodat ons lichaam de vaak éénzijdige trainingsprikkels van jouw duursport (lopen/fietsen/zwemmen/…) aankan. Laat dat nu net datgene zijn waarmee je bij de meeste uithoudingssporters niet moet afkomen. Een loper wil lopen, een zwemmer wil zwemmen. Zo is het toch? Maar eens we moe beginnen te worden kunnen we onze juiste houding niet meer kunnen verzorgen. Verschillende spieren nemen het over van anderen om toch nog maar vooruit te kunnen blijven gaan. Deze compensaties zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot pijnklachten en blessures. Een evenwichtig trainingsschema zal dus ten gepaste tijden ook krachttraining voorzien in plaats van de zoveelste uithoudingstraining. Een betere uithouding krijgen door slimme keuzes te maken in trainingsvorm, het kan!




VALKUILEN VAN TE SNEL TRAINEN

Uithouding snel willen trainen heeft bovendien enkele valkuilen. Het is een contradictie op zich want je wordt niet beter tijdens het trainen. Je wordt beter tijdens de periode na de training én op voorwaarde dat je deze periode correct invult. Een training zelf brengt immers lichte schade toe aan onze spieren. Maar door na de training voldoende te herstellen wordt deze schade tijdelijk sterker gemaakt dan voor de training. Slaag je er dan in om een nieuwe trainingsprikkel af te werken, zal je conditie beter worden. Je bereikt dat de veelbesproken ‘supercompensatie’.
Ook de vatbaarheid voor een trainingseffect is van belang én dat heb je zelf grotendeels in de hand. Want waarom wordt de ene wel beter door een bepaalde training en de andere niet? Is je lichaam in staat de training af te werken en op te vangen of is het te vermoeid? Hier komt dan weer de voorbereiding van je training bij kijken. Ons zenuwstelsel maakt geen onderscheid tussen fysieke en mentale vermoeidheid. Ben je reeds moe van de dag zelf en zou je volgens jouw schema nog een zware training moeten afwerken? Doe dit dat beter niet. Neem een extra rustdag of wissel de zware training met een rustige korte inspanning. Het levert je bovendien nog extra trainingspunt voor mentale flexibiliteit.
En zo zijn er nog heel wat andere vragen die we ons kunnen stellen.
Want wist je dat de keuze en timing van je voeding voor training ook een grote rol heeft op het trainingseffect? Zo vermijd je best om eiwitrijke maaltijden/snacks te nemen voor training. Je zal bloed naar je maag laten stromen, wat minder bloed voor de spieren zal betekenen. Tevens zal de vertering van die eiwitten helemaal niet vlot gebeuren. En hydrateert jij correct? We verliezen immers vrij veel vocht tijdens het sporten. Dit aanvullen door middel van water aangevuld met elektrolyten die je vochtbalans regelen is een verstandige keuze!



DE JUISTE PRIKKEL OP HET JUISTE MOMENT MET DE JUISTE MINDSET

In een reeks van webinars geven we jou antwoorden op het vraagstuk: hoe kunnen we tegelijk vooruitgang zien in onze trainingen en toch duurzaam en verantwoord opbouwen.

Onthoud reeds dat het niet enkel om de training zelf draait maar een totaalpakketje vormt met de voorbereiding én met de recuperatie achteraf. De juiste prikkel op het juiste moment met de juiste mindset.

Dit is een artikel van

logo-zeker-sporten-kl.png